Wat is hoog risico op psychose ?

 

Iedereen denkt wel eens een stem te horen, terwijl er in werkelijkheid niemand geroepen heeft. Of men denkt in de schemering een persoon te zien, om dan te ontdekken dat het een schaduw van een object is.

Soms wordt het zien van dergelijke beelden, het ervaren van vreemde gedachten of het horen van stemmen als erg hinderlijk ervaren door jezelf en/of door je omgeving.

Mogelijk word je  angstig, hevige emoties overmannen je en/of je verliest je energie en lukt het je niet meer om taken die van je verwacht worden aan te pakken.

 

Vaak gaat het om een combinatie van deze klachten.

 

De klachten veroorzaken een hinder in je dagelijkse doen en zijn een reden voor zorg en extra aandacht.

Bij velen zal dit volstaan,  in sommige gevallen is dit een voorteken van een psychose. 

 

Wanneer je je zorgen maakt over jezelf, een vriend of familielid spreek dan EERST met je huisarts, een vertrouwensleerkracht, het CLB, een studentenbegeleider, het JAC of de sociale dienst van je werk.

VDIP biedt een website (www.flippen.be) en een folder aan met informatie op maat van jongeren. Je kan de folder afdrukken meenemen op een gesprek.

 

Op deze site  heb je een checklist deze kan dienen als hulpmiddel om na te gaan of iemand een verhoogd risico op een psychose heeft.

 

 


 

wil je meer weten over :

 


 powered by Curiousgroup